Lessen - de praktijk

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?
Wij raden u aan om elke maand de bandenspanning te controleren en indien nodig aan te passen. Daarnaast is het verstandig om voordat u een lange rit gaat maken (bijvoorbeeld als u op vakantie gaat) de bandenspanning te controleren

 

 

Cruise control
Een cruise control kan de snelheid van een auto veel beter constant houden (tip 2) dan dat zelfs een geoefende bestuurder kan. Bovendien voorkomt het gebruik van een cruise control dat ongemerkt de snelheidslimiet wordt overschreden, wat bekeuringen uitspaart en voorkomt dat het brandstofverbruik (ongewild) sterk oploopt. Het brandstofverbruik neemt namelijk boven 100 km/uur bijna kwadratisch toe met de rijsnelheid

Voor de praktijkexamens heeft het CBR ruim vijftig examenplaatsen, verspreid over heel Nederland. Meestal voor de personenauto wordt het examen afgenomen in de examenplaats dichtbij uw woonplaats. Maar u mag ook in andere CBR-vestigingen examen doen.

 

De aanvraag van het praktijkexamen wordt verzorgd door Drive Safety Rijschool. Wij kunnen daarbij rekening houden met de dagen waarop u geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens of vakantie.

Het praktijkexamen voor personenauto's (categorie B) duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Vraag de eigen instructeur om mee te rijden. Meestal kan dat.

 

In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij u het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer vijfentwintig meter. Vervolgens vraagt de examinator u een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit.

 

De examinator let op een aantal onderwerpen zoals uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. U wordt uiteindelijk beoordeeld op examenonderdelen zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Er zijn in totaal twaalf examenonderdelen.

 

U krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe u reageert op het overige verkeer en of u de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of u voldoende in huis hebt om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Bent u gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Ook krijgt u het uitslagformulier mee, zodat u de gegevens met uw instructeur voor de vervolglessen kunt bespreken